Född
omkring 1618
i Rolfs 4 Grötnäs, Nederkalix (BD)
1
.
Död 1695-06-08 i Rolfs 4 Grötnäs, Nederkalix (BD) 2 . |
Olof Mårtensson
Född omkring 1618 i Rolfs 4 Grötnäs, Nederkalix (BD) 1 . Död 1695-06-08 i Rolfs 4 Grötnäs, Nederkalix (BD) 2 . Bonde 1665-1685 i Rolfs 4 Grötnäs, Nederkalix (BD) 1 . Soldat 1678-1702 2 . |
F
Mårten Olofsson.
Född omkring 1597 i Rolfs 4 Grötnäs, Nederkalix (BD) 1 . Död 1674-02-22 i Rolfs 4 Grötnäs, Nederkalix (BD) 3 . Bonde 1629-1663 i Rolfs 4 Grötnäs, Nederkalix (BD) 2 . |
||
Att Olof undandrar sig att betala tionde på rätta grunder. Att Olof fördristar sig med hot och vedsägelser, samt eljest spotskt och otillbörligt tal angripa och förolämpa honom, tvärtemot prästerskapets privilegier. ( se text i boken) Olof hade hotat att slå skylkroken i huvudet på prästen och uttalat att prästen var en dålig granne. Olof gjorde sen avbön och menar att han inte är sig själv då han är drucken eller bliver sticken.
Källa: http://www.jenson.se/000/0016/286.htm
En tvist i november 1668 emellan kyrkoherden herr Lars och Mårten Olofsson i Grötnäs om en ängesmyra, som Mårten skall ha uppröjt utom rå. Tvisten skall synas och avhjälpas, av Erik Olofsson i Ryssbält, Johan Christoffersson från Råneå och Per Larsson i Rånbyn.
Mårten Olofsson i Grötnäs, för okvädinsord emot nämnden, fick i november 1668 böta tre marker.
Myndiga kyrkoherden herr Lars Calicius kärade i augusti 1669 till Mårten Olofsson i Grötnäs, om en ängesmyra som kyrkoherden förmenar honom ha inom hans och hans grannes Erik Månssons rå och stör uppröjt och en lång tid brukat. Ett gammalt hagastod skall ha gjort skillnaden emellan deras och Mårten Olofssons ägor. Härmed svarade Mårten att dem emellan inget visst rå finns eller upptes kan, eftersom bevisades att de med sin boskap har gått klöv om klöv, det kyrkoherden och flera andra bekände och berättade. Mårten uppröjde denna äng för 30 år sedan, och den allt stadigt brukat och hävdat, förmenade fördenskull Mårten sig därpå ha urminnes hävd. Länsmannen Jacob Jacobsson och Olof Nilsson i Töre vittnade att det gamla hagastodet, som Pastor kallar rå, inte angår bemälte äng, utan allenast åkern ifrån varandra skiljer. Berättade också två tolvmän ifrån Råneå Johan Christiernsson i Hvitåhn, och Per Larsson i Rånbyn, som var tillförordnade att besiktiga denna ängesröjning, att de var två gamla ladutomter, och två starb?bodar, som nu med skog är igengångna, och att den kan finnas lägenhet, att uppröja med Mårtens äng. Mårten Olofsson kan icke uppvisa någon hävd i detta fall, trots att han har bemälte äng i en lång tid haft i besittande, och befinnes att där kan ännu vara lägenhet, att uppgöra lika mycket, där emot Mårtens äng. Därför erkände rätten, att kyrkoherden herr Lars med sin granne Erik Månsson efter det 41 kapitlet i byggningsbalken måge uppröja lika mycket, emot det som Mårten Olofsson tillförne har uppröjt och hävdat, och sedan byta och skifta efter öre och örtuga. Och skall goda män förordnas, bemälte ägor besiktiga, avmäta och dem emellan skilja och skifta. Välförståendes att där inget röjningsland finnas av byägorna, skall det som Mårten uppröjt har, gå till delning. Emot härskrivna dom appellerade kyrkoherden under den höglovliga kongliga hovrätten, men sedan appellationen inte fullföljde, utan ingick med Mårten förlikning, som kyrkoherdens brev till välborne herr landshövdingen utvisar. På tinget i augusti 1672 dömdes Nils Jönsson i Svartbyn att betala Mårten Olofsson i Grötnäs 5 daler för frakt.
Källa: Nederkalix socken familjer 1539-1739 av Leif Boström 2004
Relation med
Elisabeth NN.
Död
1695-06-08
i Rolfs 4 Grötnäs, Nederkalix (BD)
2
.
|
Framställd 2025-01-09 av Lars Olsson med hjälp av Disgen version 2023.
Startsida.